بِــــــــــسْمِ الَّلهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم..
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ..
Alhamdulillah.. pagi ini dapat bersarapan mee goreng yang enak.
Sedang tangan menyuap-yuap mee ke dalam mulut, tiba-tiba hati saya terdetik & teringat pesanan sifu saya sewaktu menghadiri kursus membuat mee kuning secara berbayar 2 tahun dulu..
Ohh.. saya masih belum sempat menyampaikan apa yang saya tahu, astagfirullahalazim!
Oleh itu sebelum terlambat saya ingin berkongsikan pesanan beliau..
Sebagai orang Islam kita perlu berjaga-jaga kerana kebanyakkan produk mee diluar sana yang mana diproses oleh orang bukan islam.. ada yang menggunakan minyak babi untuk mengelakkan ia dari menjadi lekit.
Nak tahu caranya mudah saja.
Apabila kita beli sebungkus mee kuning dikedai & disimpan didalam peti ais semalaman keesokan pagi jika kita nampak bentuk mee kuning itu masih jelas & cantik, maka maknanya.. hampir pasti ia munggunakan minyak babi.
Ini adalah kerana molekul-molekul dalam minyak babi sahaja yang boleh memberi ketahanan kepada struktur mee.
Tetapi mee kuning yang diproses oleh bumiputra apabila keluar dari peti sejuk biasanya dari luar plastik lagi kita dah nampak 'blur' dan tidak jelas.
Ini kerana molekul-molekul minyak sawit tidak dapat memberi ketahanan kepada bentuk mee ini sebagai mana minyak babi.
Oleh itu belilah mee kuning buatan bumiputra. Insyaallah kebersihannya lebih terjamin.
Selain selamat, kandungan asid borik jugak kurang. Fungsi asid borik ini adalah untuk menjadikan jangka hayat mee kuning tahan lebih lama.
Jika kita simpan mee kuning berhari-hari dan ia masih elok lagi.. itu tandanya kandungan asid boriknya adalah tinggi.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
0 comments:
Post a Comment